Dorel Timofte, PRO România: „Doresc să ridic satele Cojocnei, pentru ca oamenii să aibă în primul rând condiții de trai civilizat”

Știri din Apahida: Sunteți candidatul PRO România la funcția de primar al comunei Cojocna. Ce v-a determinat să candidați și cum ați obținut susținerea acestui nou partid?

Dorel Timofte: Nu am fost niciodată un politician și nici nu voi fi, dintr-un motiv foarte simplu: eu sunt un om dintr-o bucată și în plus, mie îmi place să fac, nu să vorbesc.
Am hotărât să propun cojocnenilor să facem ceva pentru satele noastre, fiindcă pe mine mă doare să văd cum toate comunele din jurul Clujului se dezvoltă, numai noi batem pasul pe loc. Acesta e motivul pentru care aș dori să fiu primarul Cojocnei. Pentru că, în ultimii 30 de ani, mare lucru nu s-a realizat aici. Doresc să ridic satele acestea, pentru ca oamenii să aibă în primul rând condiții de trai civilizat: drum asfaltat, apă potabilă, canalizare, gaze naturale, transport modern.
Personal, nu am alte ținte, eu am realizat ce mi-am dorit în viață din punct de vedere material, vreau să încerc să-i ajut și pe alții să ridice capul și să aibă un trai mai bun. Faptul că voi candida din partea PRO România se datorează propunerii venite din partea domnului Remus Lăpușan, după ce am întors problema pe toate fețele, ca doi buni ardeleni ce suntem.

Știri din Apahida: Care ați spune că sunt principalele probleme cu care se confruntă Cojocna și ce soluții aveți pentru rezolvarea lor?

Dorel Timofte: Principala problemă a Cojocnei o reprezintă configurația socio-demografică a comunei. Sunt multe grupuri și „bisericuțe” și fiecare votează în funcție de simpatia personală, de neamuri, de etnie, de religie, de grupuri de interese ascunse. Niciodată în Cojocna nu s-a ales omul după capacitatea lui de a face, de a fi capabil să construiască ceva, ci din cu totul alte motive, unele chiar de neînțeles.
Așa au ajuns primari și consilieri locali personaje care dau bine din gură, dar nu știu să bată un cui. Așa au făcut avere inexplicabilă inși care în viața lor au fost numai angajați la stat sau invers, nu au lucrat pe nicăieri și s-au trezit cu ditamai viloiul în fundul curții și cu limuzina la poartă.
Cojocna are sate în care gospodăriile sunt fără minimul de civilizație, adică rețea de apă, curent electric și acces la drum asfaltat, ce să mai vorbim de secolul 21?
Singura soluție pentru rezolvarea rămânerii în urmă este la îndemâna oamenilor de aici: votul!
Fără oameni competenți care să administreze comuna, fără oameni cu experiență care au dovedit că se pricep să planifice și să construiască, e imposibil să se schimbe ceva în bine. După 30 de ani de alegeri în bătaie de joc, pe principii de etnie, neamuri sau ochi frumoși, cojocnenii ar trebui să își vadă interesul și să voteze oameni competenți și serioși, capabili să aducă prosperitate și să construiască o adevărată comunitate.

Știri din Apahida: Cum vedeți dezvoltarea Cojocnei în următorii 10 ani?

Dorel Timofte: Dezvoltarea merge mână în mână cu competența, după cum ziceam mai sus. Și următorii 10 ani pot să fie la fel de săraci ca ultimii 30, dacă ne vor conduce același tip de oameni. Eu mă gândesc că cei care votează au mai fost și prin alte locuri și au văzut că se poate și altfel, că stă în puterea noastră să schimbăm fața satelor unde locuim.
Cojocna are un potențial de dezvoltare fantastic, gândiți-vă că suntem la câțiva kilometri de Cluj, nu în pustietatea Bărăganului. Pentru mine, e un mister cum de în acești 30 de ani nici un primar nu a reușit să atragă măcar un investitor important aici, o mare firmă care să creeze locuri de muncă și încasări la bugetul local atât de sărac.

Știri din Apahida: Dar pentru turismul local, care sunt perspectivele?

Dorel Timofte: Turismul în Cojocna e o temă sensibilă, deoarece, până recent, se credea că simpla existență a două lacuri sărate în mijlocul satului, unde vin niște oameni să se scalde în sezonul cald, înseamnă ceva. Mă rog, unii mai cred și acum că asta e o afacere de succes.
În ultimii 15-20 de ani, foarte mulți cojocneni au călătorit însă prin toată lumea, au văzut cu ochii lor ce înseamnă stațiune turistică, dotări, confort, peisaj, ambient, personal calificat și acum realizează că genul acesta de turism e imposibil de realizat aici.
De altfel, Cojocna nici nu apare pe lista Ministerului Turismului măcar la stațiunile de interes local, deși ne lăudăm cu Băile Cojocna și beneficiile apei sărate de aici. Potențialul locului nu e turismul acesta de strand, timp de două-trei luni pe an dacă e cald, ci serviciile balneare, turismul medical, de refacere, care nu cunoaște anotimpuri moarte.
Sigur, trebuie investiții serioase și atrași investitori de tipul clinicilor de recuperare, dar acesta e tipul de turism pe care îl văd ca afacere cu valoare adăugată mare, din care bugetul comunei și localnicii pot într-adevăr să câștige ca prestatori de servicii în acest domeniu cu adevărat de viitor.

Știri din Apahida: Un mesaj pentru locuitorii din Cojocna care se vor prezenta la vot pe 27 septembrie?

Dorel Timofte: Îi rog încă o dată pe toți cojocnenii, indiferent de etnia lor, de religia pe care o au, de relațiile de rudenie sau simpatiile politice, să privească în trecut, la ce s-a realizat până acum în comună și apoi să se gândească la viitorul lor și al celor apropiați. Votul nu este o joacă, votul înseamnă responsabilitate.
Cojocna va arăta în viitor exact cum vor alege cu această ocazie. În ceea ce mă privește, dacă nu vor accepta oferta mea de acum, altă ocazie nu vor mai avea, fiindcă e clar că nu voi mai candida, nu sunt un candidat de profesie. Dar voi avea conștiința datoriei împlinite, privindu-i în ochi pe oricare dintre ei.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu