Știri din Apahida: Ce anume v-a determinat să vă implicați în politică alături de PRO România?
Delia Szabo: Cred că a venit vremea să ne implicăm mai mult în comunitățile noastre, dacă vrem să se schimbe ceva cu adevărat. Trebuie să luăm atitudine față de lucrurile care vedem că nu merg bine, și asta putem face cel mai ușor dacă pătrundem între cei care au putere de decizie la nivel local.
M-am înscris în PRO România pentru că eu cred că acum e cam singurul partid căruia îi pasă de oameni și nu de interese ascunse ale unora și ale altora. E singurul partid care face lucrurile altfel: nu gândește programe și proiecte din birou, ci propune soluții pentru probleme reale pe care le au oamenii din fiecare comunitate, după ce i-a întrebat pe cei vizați care este situația cu care se confruntă. De altfel, ăsta e un alt lucru care îmi place mult în acest partid: libertatea de gândire și de opinie. Și mai cred că e foarte adevărat ce spune PRO România: vom avea o țară puternică doar dacă vom construi comunități locale puternice, și dacă avem grijă de fiecare cetățean în parte, după nevoile sale.
Știri din Apahida: Ați spus că PRO România are grijă de fiecare cetățean. Cum vă propuneți dumneavoastră, din poziția de primar pentru care candidați, să aveți grijă de locuitorii comunei Suatu?
Delia Szabo: Avem foarte multe de făcut, atât pentru locuitorii din Suatu cât și pentru cei din Aruncuta și Dâmburi. Trebuie să le redăm oamenilor încrederea că într-o bună zi, va fi mai bine și la noi în comună. Ne trebuie clar un proiect de asfaltare a străzilor din toate satele comunei, în paralel cu amenajarea trotuarelor. Nu este posibil ca în secolul XXI să ne umplem de noroi până în gât dacă mergem pe drum după ce a plouat. Apoi, trebuie să amenajăm spațiul în care se desfășoară târgul săptămânal din Suatu. Să le oferim comercianților condiții prielnice pentru a-și etala marfa – cu tarabe acoperite, frumos, cu alei betonate între ele pentru cumpărători, cu apă potabilă trasă acolo, astfel încât să-ți fie drag să mergi. În plus, e vorba și despre igienă. Om fi noi la țară, dar asta nu înseamnă că trebuie să desfășurăm activitatea de comerț ca acum două secole!
Amenajarea unui parc de joacă pentru copii este încă un proiect pe care mi-l asum și la care țin foarte mult. Cred că trebuie să oferim copiilor de aici măcar mici bucurii, cum ar fi să aibă un spațiu în care să își consume energia fără a fi în pericol să dea mașina peste ei în drum sau să se accidenteze prin pietre.
Știri din Apahida: Din câte cunosc, populația comunei Suatu este destul de îmbătrânită. Ce credeți că ar trebui făcut concret pentru această categorie?
Delia Szabo: Da, aveți dreptate, în Suatu avem sub 20% populație activă. Dar lucrurile nu trebuie gândite așa, segmentat. Noi trebuie să facem în așa fel încât în comuna noastră să se simtă bine oricine, indiferent de vârstă, etnie sau religie. V-am spus, trebuie să avem străzi asfaltate, trebuie să avem piață, ar fi bine să avem și gaz metan.
Apoi trebuie să avem acces facil la condiții optime de locuire: să avem permanență la serviciile de medicină umană, atât în Suatu cât și în Aruncuta; să avem un sistem mai performant de colectare a gunoiului, să avem iluminat public complet funcțional în toate cele trei sate, să avem cel puțin un magazin de tip supermarket unde să poți găsi de toate.
De asemenea, ar trebui să construim capele mortuare care să deservească toate cultele religioase atât în Suatu, cât și în Aruncuta. Nu sunt lucruri foarte complicate, dar sunt necesare pentru a ridica puțin nivelul de trai.
Știri din Apahida: Aveți dreptate, dar pentru ridicarea nivelului de trai este nevoie și de investitori. Cum credeți că i-ați putea atrage în Suatu?
Delia Szabo: Păi mă gândesc că Primăria ar trebui să ofere un pachet de facilități celor care vor să desfășoare activități în comuna noastră. Am discutat și cu alți colegi de la PRO România și peste tot este aceeași problemă: nu prea sunt mulți investitori pentru că administrația locală nu i-a atras cu nimic. Avem în discuție, la nivel de partid, împreună cu colegi de-ai noștri economiști dar și cu specialiști în dezvoltare comunitară, să elaborăm un pachet standard de facilități pe care primăriile ar putea să le aducă la masa negocierilor în discuțiile cu acești potențiali investitori. Apoi fiecare ar trebui să mergem la noi în comune, să identificăm oportunități de dezvoltare locală cu ajutorul investitorilor, și apoi să identificăm efectiv entități care ar putea să le pună în practică – indiferent că sunt firme, ONG-uri sau persoane fizice autorizate. În funcție de profilul fiecărei entități, noi propunem de la nivel administrativ facilități care i se potrivesc.
Cred că trebuie să fim mai activi în ceea ce privește atragerea investitorilor, nu trebuie să așteptăm ca pe vremuri la târgurile de fete să vină cineva să ne scoată la joc; trebuie să îi căutăm și noi și să îi invităm cel puțin să ne cunoască.
Știri din Apahida: Dar pe partea turistică? Are comuna Suatu vreun potențial pentru așa ceva?
Delia Szabo: Comuna noastră face parte dintr-o zonă de deal foarte frumoasă; de exemplu, sunt multe fânețe unde la început de vară te pierzi efectiv în culorile aprinse: rozul garofițelor, galbenul sânzienelor, albastrul de la cicoare sau mov de la ciuboțica cucului, pigmentat din loc în loc cu margaretele albe. Pe înserat, mierlele cântă dumnezeiește; dacă închizi ochii pentru câteva secunde, parcă uiți de toate.
Ei bine, acestea sunt lucruri care, mai ales pentru omul de la oraș, au o valoare deosebită; noi suntem doar la 36 de km de Cluj, ar fi foarte ușor pentru cei care vor să evadeze din citadin să vină aici pentru un sfârșit de săptămână în natură. În plus, să nu uităm nici de lac, unde se poate și pescui.
Este acum Pensiunea Suatu, amplasată la drumul județean, dar avem mult mai mult potențial. Se pot amenaja trasee pentru biciclete, pentru că avem pante destul de dificile, așa cum le plac bikerilor; putem amenaja trasee pentru ATV-uri – costurile nu ar fi așa mari; Primăria și-ar putea rotunji veniturile din sume modice pe care le-ar încasa de la acești turiști, iar turiștii ar putea redescoperi peisaje sau activități pe care le credeau inaccesibile atât de aproape de zonele urbane aglomerate. În plus, zona noastră este renumită prin tradițiile pe care le are, iar meșterii artizanali ar putea să aibă și ei de câștigat dacă am avea constant vizitatori.