Cristina Belce: Plec la drum cu dorinţa de a munci pentru binele comunităţii

Cristina Belce a câștigat alegerile locale din Apahida, cu 34,67%, reușind să producă singura surpriză din județ, pe 9 iunie 2024. În discuția cu noi, reprezentanta PNL ne expune ideile cu care își începe primul mandat de edil al comunei.

Știri din Apahida: Sunteți noua primăriță a comunei Apahida. Cum ați reușit să câștigați în fața vechiului primar și care credeți că sunt motivele succesului dumneavoastră? Apahida este singura localitate importantă din județ unde s-a schimbat primarul în 2024…

Cristina Belce: Orice astfel de schimbare vine ca urmare a voinţei populare. Locuitorii din Apahida au avut încredere în proiectul meu şi al echipei mele de a răspunde la provocările cu care se confruntă comuna. În timp, s-au acumulat o serie de probleme (cauzate în special de dezvoltarea imobiliară rapidă a comunei) pentru care nu au fost adoptate soluţii la timp. Cetăţenii şi-au pierdut încrederea că fosta administrație s-ar fi putut reinventa încât să livreze în următorii ani aceste soluții. Aşadar, am fost mandatată să reformez administraţia locală şi să aduc o mai mare dinamică în implementarea proiectelor necesare comunei.

Știri din Apahida: Cu ce gânduri începeți acest mandat? Ce ar trebui să se schimbe în Apahida?

Cristina Belce: În ultimii 4 ani am avut ocazia de a discuta cu cetăţenii comunei şi de a cunoaşte din interior instituţia primăriei. Chiar dacă atribuţiile viceprimarului sunt foarte limitate în comparaţie cu ale primarului, experienţa acumulată ma ajută să plec la drum cu o imagine clară asupra necesităţilor comunei, a angajaţilor din primărie şi a instituţiilor cu care aceasta colaborează zi de zi.
Plec la drum cu dorinţa de a munci pentru binele comunităţii. Schimbările pentru care am fost mandatată de cetăţeni vizează mai multe aspecte. Există aceste nevoi primare la nivelul comunei, cum sunt infrastructura de utilităţi publice, drumuri, educaţie. Pentru acestea trebuie să accesăm în perioada următoare toate fondurile externe de dezvoltare posibile, iar acolo unde urgenţa situaţiilor o impune, să alocăm bani din bugetul local. Pe de altă parte, instituţia primăriei trebuie să devină eficientă în câştigarea de fonduri nerambursabile, urmărirea proiectelor în curs şi în a pune interesul cetăţenilor pe primul loc.

Știri din Apahida: Cum veți face majoritatea în Consiliul Local? Va exista o alianță PNL+PSD sau aveți alte variante?

Cristina Belce: Votul în CL trebuie să se facă în interesul cetăţeanului. Îmi doresc o mai mare transparenţă în procesul decizional, încât cetăţenii să se simtă cu adevărat informaţi şi să participe activ la proiectele care îi privesc. Nu plec de la premisa că deciziile trebuie forţate de o majoritate, ci că noii consilieri locali vor vota cu conştiinţa că votul lor ii afectează pe cei care le-au acordat încrederea. La acest moment nu avem conturată la nivel formal o alianţa cu niciunul dintre partidele reprezentate în CL. Chiar dacă la nivel naţional există o alianţă între PNL şi PSD, pe plan local nu văd această posibilitate. Profesional am putut colabora bine cu unii dintre consilierii locali PSD din mandatul trecut, dar la nivel de viziune de dezvoltare a comunei am avut mereu discrepanţe.

Știri din Apahida: Care este viziunea dumneavoastră pentru dezvoltarea Apahidei? Unii cetățeni fac deja o comparație cu Floreștiul, spun că urbanismul a fost făcut haotic, că e aglomerație și infrastructura nu ține pasul cu noile construcții. Veți permite cartiere de blocuri în comună?

Cristina Belce: Noul plan urbanistic general trebuie adoptat cât mai repede. Este în lucru de foarte mulţi ani şi finalizarea lui a fost tergiversată sub diverese pretexte. Acest lucru a făcut din Apahida o comună captivă a unor reguli urbanistice din trecut. Încă din mandatul trecut am încercat şi am reuşit parţial să stopăm construirea blocurilor între case. Blocurile vor putea fi construite în zone destinate special acestora şi în condiţii foarte stricte privind accesul la infrastructura rutieră şi utilităţi. Ne dorim dezvoltarea comunei într-un mod sustenabil, fără a afecta viaţa locuitorilor actuali.

Știri din Apahida: Considerați că trenul metropolitan i-ar ajuta pe apahideni să ajungă mai ușor la Cluj și în restul zonei metropolitane, reducând traficul? Ar trebui reconfigurate actualele gări din comună?

Cristina Belce: Trenul metropolitan este un proiect de care se discută de mult timp şi care trebuie susţinut pentru a prinde contur. Bineînţeles că e nevoie de reconfigurarea staţiilor de tren, introducerea unora noi, construirea de parcări în apropierea acestora şi facilitarea accesului cetăţenilor spre staţii. Sunt convinsă că în momentul în care cetăţenii vor avea la dispoziţie la fiecare oră un tren cu care să ajungă rapid în oraş, vor alege acest mijloc de transport.

Știri din Apahida: Ce opinie aveți despre proiectul culoarului verde-albastru, velo și pietonal, de-a lungul Someșului, care va traversa Apahida? Susțineți acest proiect?

Cristina Belce: Suntem în contact cu municipiul Cluj-Napoca, asociaţia Someş Delivery şi alte asociaţii implicate în acest proiect. Am susţinut acest proiect încă de acum 3 ani când s-a organizat o ediţie Someş Delivery la Apahida. Zona Someşului este sub-utilizată în acest moment în Apahida şi are un potenţial real pentru a crea spaţii de petrecere a timpului liber, alături de lacurile din Câmpeneşti.

Știri din Apahida: Mulți clujeni din zona Someșeni sunt nemulțumiți de traficul aerian tot mai intens. Aeroportul din Cluj intenționează să se extindă, să crească numărul de zboruri, să mărească pistele și să introducă curse de lung parcurs. Planul prevede ca majoritatea decolărilor să se facă spre est, adică pe deasupra Apahidei. Care este reacția dumneavoastră la aceste planuri?

Cristina Belce: Consider că beneficiile proximității aeroportului sunt mai importante decât disconfortul creat. Locuri de muncă create direct sau indirect, precum şi preferința multor afaceri de a se localiza pe raza comunei noastre se datorează aeroportului.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu