Marcela Adriana Baciu, PRO România: „Cetățenii din Jucu merită servicii publice mai bune”

Cu câteva luni înainte de o primă rundă de alegeri, cele locale, ne-am propus să cunoaștem mai bine candidații tineri ai partidelor din județ. Astăzi, vă invităm să aflați câteva detalii și opinii politice ale candidatei PRO România la Consiliul Local Jucu, tânăra antreprenoare Marcela Adriana Baciu.

Știri din Apahida: Sunteți candidata PRO România la Consiliul Local Jucu și pentru prima dată în politică. Ne-ați putea spune cu ce v-a câștigat încrederea acest partid și cum v-ați decis să candidați?

Adriana Baciu: A fost o decizie îndelung cântărită, dar sunt convinsă că a fost decizia corectă. Fiind născută și crescută în Jucu, cu un puternic atașament emoțional față de locurile natale, mi-am dorit de mult să găsesc o cale de a mă implica în deciziile care privesc diverse aspecte ale traiului din comuna noastră. Apoi, devenind tot mai activă, dezvoltând o afacere de familie și implicându-mă în diverse activități civice și de socializare la nivelul comunei, am ajuns să înțeleg mai bine cât de mult ne afectează pe toți modul în care administrația locală vede dezvoltarea comunei. Aș spune că am avut de mult ideea de a candida, dar un impuls am primit și din partea unor consăteni, și femei, și bărbați, întâi mai în glumă, apoi ceva mai serios, dar suficient cât ideea să prindă contur și să încep să lucrez la materializarea ei. Astfel, am început munca de documentare, despre ce ar presupune o candidatură și care ar fi mai exact atribuțiile pe care le-aș avea, în ce fel aș putea genera o schimbare pozitivă. Iar acum, sunt de-a dreptul motivată, știind că aș putea prioritiza anumite proiecte necesare pentru dezvoltarea comunei, că aș putea ridica măcar unele semne de întrebare privind alte proiecte, că aș putea aduce o perspectivă nouă asupra unor probleme cu care m-am confruntat direct de-a lungul timpului.
În ceea ce privește opțiunea pentru PRO România, decizia a venit firesc. Este un partid modern, un proiect politic nou pe scena românească, pretinde un cod de conduită morală și profesională de la membrii săi. A adunat o echipă de profesioniști în diverse domenii și aceștia funcționează foarte bine împreună. În plus, are o viziune social-liberală cu care rezonez. Cred că acest partid va reuși să producă o dezvoltare economică și socială constantă, dacă va câștiga sprijinul cetățenilor. Și cred că va câștiga acest sprijin, pentru că are proiecte fezabile și necesare pentru societatea românească.

Știri din Apahida: Care ați spune că sunt principalele probleme care țin de administrația locală din Jucu, unde ați putea să vă aduceți o contribuție din calitatea de consilier local?

Adriana Baciu: Jucu a cunoscut o creștere continuă în ultimii ani și aș spune să multe dintre problemele de azi se datorează faptului că administrația locală nu a reușit să prevadă și să țină pasul cu această creștere. Atât problemele care țin de infrastructură, cât și cele care țin de serviciile care determină standardul de viață al cetățenilor pot fi puse pe seama lipsei unor previziuni și a unei strategii de dezvoltare adecvată. De exemplu, având atâția investitori în zonă și crescând populația de tineri, cineva trebuia să se gândească și că acești tineri vor avea familii și copii. Iar pentru acești copii trebuie asigurate servicii de educație și îngrijire. Încă nu avem în comună suficiente grădinițe și creșe cu program prelungit. Lipsesc și multe facilități pentru a permite și încuraja socializarea acestor copii și tineri. În plus, avem o problemă și în direcția cealaltă: sunt sate din comună îmbătrânite, dar fără acces la servicii medicale. Trebuie să ne gândim și la o formă de a-i îngriji pe acești vârstnici care nu se mai pot deplasa și nici nu au bani pentru asta. O parte din probleme țin și de eficiența sau ineficiența unor angajați ai sistemului administrativ. Susținerea unor proiecte care să contribuie la creșterea transparenței în administrație, la reducerea birocrației și la profesionalizarea corpului funcționarilor mă preocupă și voi încerca să le includ pe agenda de dezbateri, din poziția mea de consilier local. Concluzionând, mi-aș dori să pot face o diferență pozitivă la nivelul calității vieții oamenilor, pentru că până acum s-au făcut multe pentru dezvoltare, s-au adus investitori, s-au folosit terenurile comunei și s-au ridicat clădiri și monumente. Dar cred că dezvoltarea unei comune trebuie să se vadă și într-un nivel bun de trai al fiecăruia.

Știri din Apahida: Care ați spune că au fost efectele pandemiei la nivel local? Ce ați reproșa Guvernului sau autorităților locale, județene, legat de modul în care au gestionat situația, din calitate de mamă și de antreprenoare?

Adriana Baciu: Onest vorbind, sunt mai degrabă nemulțumită, decât mulțumită. Ca mamă, m-am așteptat la o direcție mai clară și la niște proceduri de lucru care să sprijine mai mult copiii în tot ce a însemnat acest demers cu școala online. Noi am avut norocul unor profesori dedicați, care au făcut eforturi mari cu copiii. Dar alți părinți nu au avut șansa noastră și alți copii nu au avut tablete sau acces la internet și nu e firesc. Uite, acesta este un motiv pentru care probabil ar trebui mai multe femei să se implice în politică. Pentru că ele înțeleg puțin mai bine psihologia copiilor și trăiesc chiar pe propria piele, aș putea zice, experiența unui sistem de învățământ care dă rateuri. Pentru că în timp, pentru categoriile dezavantajate, aceste rateuri se adună și decalajul devine tot mai mare. Voi susține, oriunde voi avea ocazia, proiecte de șanse egale, pentru toți copiii, la capitolele educație și sănătate. Acesta este fundamentul dezvoltării societăților, cred eu.
Din calitatea de antreprenor, aș spune că încă sunt afectată direct de faptul că restaurantele au rămas închise și cred că s-ar fi putut găsi o serie de măsuri care să protejeze clienții, dar și să le permită antreprenorilor să supraviețuiască acestui an deosebit de dificil. Din punctul meu de vedere, vorbim tot de o lipsă de coerență și consistență în gestionarea situației, pentru că sunt alte medii, cu riscuri mai mari de a dezvolta focare de infecție, unde accesul a fost permis.

Știri din Apahida: Și, în final, de ce am vota o tânără femeie pentru Consiliul Local?

Adriana Baciu: Vă spun de ce mă puteți vota pe mine. Pentru că sunt motivată să produc o schimbare în bine la nivelul comunei Jucu, împreună cu toată echipa care va constitui următorul Consiliu Local. Pentru că am experiență în management și în psihologia umană, știu gestiona echipe, purta negocieri și finaliza cu succes proiecte. Pentru că am susținerea PRO România, un partid proaspăt, cu o viziune modernă, bazată pe dezvoltare continuă sănătoasă. Pentru că sunt o femeie, într-adevăr, și pot aduce o altă abordare sau alte probleme pe agenda publică, probleme pe care bărbații nu le sesizează, pentru că nu se confruntă cu ele direct. Pentru că m-am născut și trăiesc în Jucu, am familia aici, iar modul în care se va dezvolta comuna în următorii ani mă afectează direct, așa că prefer să mă implic acum, cât mai pot schimba ceva, decât să mă lamentez, an de an, că lucrurile nu merg în direcția dorită. Cetățenii din Jucu merită servicii publice mai bune. Și am încredere că le vor avea!

Distribuie articolul

Lasă un comentariu