Ce Este Mai Exact o Carte SF și Cum să le Alegi pe Cele Mai Bune?

Fantezia este cel mai vechi gen literar. Cu toate acestea, nici acum cititorii și criticii nu pot fi întotdeauna de acord cu privire la ce este fantezia și la ce nu este aceasta. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu o definiție de bază: fantezia este atunci când apare ceva pe care îl considerăm supranatural care nu poate fi explicat prin tehnologie (ca în science fiction) sau macabru (ca în groază).

Indiferent de subiectul abordat, iubitorii literaturii SF vor trăi intens și vor fi captivați profund. Chiar dacă nu ai citit până acum cărți legate de fantezie este momentul să afli mai multe detalii despre caracteristicile acestui gen de lectură.

Pe lângă explicația termenului de literatură SF trebuie să știi cum se deosebește acest tip de cărți. Fie că citești o carte sau că te uiți la un film vei observa faptul că personajele sunt puțin diferite, aș spune chiar atipice.

Mediile în care acestea se află sunt diferite față de cele ale oamenilor obișnuiți. Majoritatea lecturilor SF încearcă să prezică viitorul, oferind mai multe detalii legate de acesta. Întotdeauna o carte care va avea drept subiect fantezia se va focus pe descrieri ale unor situații nemaiîntâlnite și neobișnuite.

Cele mai apreciate cărți SF

O carte SF foarte apreciată de multe persoane este ,,Never Let Me Go”. Într-unul dintre cele mai apreciate și originale romane din ultimii ani, Kazuo Ishiguro își imaginează viețile unui grup de studenți care cresc într-o versiune întunecată a Angliei contemporane. Este de admirat că autorul cărții ,,Never Let Me Go” a scris un singur roman fantasy care a ajuns să fie un succes internațional.

Mai apoi, mai este și cartea ,,The Other City’’ care este un roman extrem de provocator. Acțiunea se petrece în minunata capitală a țării europene, Cehia. Practic, un personaj fără nume descoperă o carte violet scrisă într-o limbă indescifrabilă, apoi își dă seama că există o altă versiune suprarealistă a orașului care există în același spațiu cu cel familiar. Această carte îți încurajează imaginația și îți stimulează mintea. Cu siguranță, romanul acesta te va motiva să cercetezi mai mult un domeniu anume.

De asemenea, nuvela ,,The Sorcerer of the Wildeeps’’, scrisă de autorul Kai Ashante Wilson, a ajuns să fie o carte de debut pe întreg mapamondul. În centrul acțiunii sunt doi bărbați descendenți din zei morți. Această lectură te face să începi să-ți pui întrebări legate de știință, de istorie, ba chiar și de geografie. Lectura ,,The Sorcerer of the Wildeeps’’ aparține mai mult unui gen artistic, care poate fi întâlnit în cărți, dar și în filme SF.

În același timp, ,,Bătrânul din Lună’’ este un roman SF, destinat copiilor, scris de către Grace Lin. În centrul acțiunii este o fetiță pe nume Minli. Aceasta locuiește împreună cu familia ei săracă într-o zonă foarte pustie aflată la poalele unui munte. Fetița pornește într-o căutare în munți pentru a-l găsi pe Bătrânul Lunii și a-i cere ajutorul pentru a-și hrăni familia. Cartea este plină de emoție, care îi face adesea pe cititori să aibă mai multă încredere în ei și în puterile ei. Această lectură este plină de ilustrații create de autoarea Lin, care te ajută să vezi acțiunea prin ochii acesteia.

Există foarte multe motive pentru care merită să citești cărți fantasy. Iubitorii acestui gen de literatură îți pot oferi adesea o grămadă de motive pentru care merită să începi să citești o astfel de carte, măcar să încerci, deoarece poate chiar îți va plăcea. Cel mai important este să descoperi dacă îți plac cărțile fantastice, după care vezi dacă mai vrei să răsfoiești acest tip de lectură sau dacă îl pui în spatele cărților tale preferate.

Poți începe chiar cu o carte SF care a câștigat World Fantasy Award 2019 pentru ,,cel mai bun roman”. ,,Witchmark’’ este o lectură, scrisă de autorul canadian C. L. Polk, unde se prezintă o dilemă a unei crime petrecute în Anglia. Personajele acestei cărți sunt foarte bine, frumos și interesant nuanțate.

Nu în cele din urmă, una dintre celei mai apreciate colecții de cărți este cea a scriitorului George R. R. Martin. Acesta a scris o epopee fantastică numită ,,A Game of Thrones’’, care conduce pe fiecare cititor în afara acestei lumi în care trăiește. Odată ce ai parcurs o astfel de carte, vei descoperi că nu te vei putea opri doar la una. Astfel, vei ajunge să citești întreg volum de cărți ,,A Game of Thrones’’.

O poveste care aparține genului literar științifico-fantastic poate descrie o societate extrem de neobișnuită și cu siguranță nemaiîntâlnită. De obicei, cei pasionați de astfel de lecturi fac parte dintr-un grup numit fandom. Membrii acestei subculturi sunt strâns legați de pasiunea lor comună pentru filmele și cărțile science-fiction.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu