De ce trebuie să ţii cont când cumperi un compresor de aer

Există o serie de medii şi activităţi  în care este necesară folosirea unui compresor de aer, de la service-urile auto, până la diferite ateliere şi fabrici, însă  chiar şi spaţiile domestice. Astfel, de la umflarea anvelopelor, piscinelor şi a jocurilor gonflabile,  până la acţionarea pistoanelor pneumatice, compresorul de aer îşi va demonstra utilitatea şi se va dovedi a fi  necesar.

Compresorul de aer

Compresoarele de aer deţin funcţia de a comprima aerul şi de a-l împinge într-un rezervor unde este stocat în vederea folosirii. Acestea pot avea unul sau mai multe pistoane, acţionate de un motor. Aerul stocat trebuie să deţină o anumită presiune, astfel că odată atinsă, compresorul se opreşte. Pe măsură ce aerul stocat este consumat, compresorul reporneşte, în vederea păstrării aerului la presiunea necesară. Compresoarele cu două pistoane sunt destinate uzului industrial, asigurând un volum mare de aer şi având capacitatea unei utilizări continue. Compresoarele cu un piston sunt recomandate uzului casnic, fiind modele uşor de manevrat şi oferind un volum moderat de aer. Înainte de a-ţi procura un compresor de aer, este important să ştii exact care sunt activităţile în care îl vei folosi, astfel încât să poţi alege modelul care să vină în întâmpinarea nevoilor tale.

Tipuri de compresoare de aer

Există compresoare staţionare, caracterizate de o configuraţie mare care poate fi amplasată în perimetrele mari, cum sunt halele de lucru, magazinele sau garajele mari. De asemenea, există şi compresoare de aer portabile, prevăzute cu rezervoare de depozitare mici, mânere şi roţi, ideale pentru  mutarea cu uşurinţă a compresorului în zona de lucru. Acestea sunt caracterizate ca fiind modele mai compacte în comparaţie cu compresoarele staţionare, fiind disponibile pe piaţa de specialitate, într-o varietate de dimensiuni şi forme. Capacitatea buteliilor acestora poate varia de la 25 de litri, până 50 sau 100 litri.   Compresoarele  de aer de capacitate mică, sunt recomandate în activităţile casnice, precum umflatul piscinelor, cauciucurilor sau jocurilor gonflabile pentru copii,  dar şi pentru  spălarea, curăţarea şi vopsirea suprafeţelor.

Compresoarele de capacitate mare pot deţine una sau două trepte de compresie, în ideea asigurării unei funcţionări neîntrerupte pe o perioadă lungă de timp. Aceste modele pot alimenta mai mulţi consumatori odată, asemeni celor necesare într-o vulcanizare.

Specificaţiile compresoarelor de aer

Atunci când vrei să îţi procuri un compresor de aer, indiferent care este scopul pentru care ţi-l achiziţionezi, este foarte important să înţelegi specificaţiile tehnice şi să le raportezi nevoilor tale. Astfel, valoarea CP, cai putere, indică puterea compresorului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât presiunea aerului va fi mai mare. Presiunea aerului scos se măsoară în bari. Cu cât presiunea maximă asigurată de compresor este mai mare, cu atât este mai mare şi  volumul de aer care poate fi stocat în rezervor, caracteristică care îţi va permite să foloseşti aparatul pentru mai mult timp. Debitul de aer asupra căruia se  acţionează şi care este pregătit pentru uz, este exprimat în litri per minut, descriind astfel volumul de aer pe care modelul respectiv îl poate livra la diferite nivele de presiune. Astfel, debitul de aer se va modifica în funcţie de presiunea maximă exprimată în bari. Un debit de aer ridicat, recomandă respectivul compresor de aer în activităţile grele, cum ar fi acţionarea cheilor pneumatice.

Cum alimentezi compresorul de aer

Cele mai frecvente modele de compresoare de aer sunt cele electrice, în defavoarea celor alimentate pe combustibil. Sunt modele silenţioase şi prezintă avantajul de a putea fi folosite oriunde există o sursă electrică potrivită. Compresoarele de aer electrice sunt destinate, în special,  spaţiilor închise şi presupun folosirea unei prize electrice de 230 volţi sau a unei prize auto de 12/24 volţi.

Utilitatea compresoarelor de aer

Un compresor de aer îşi va demonstra utilitatea în mediul casnic, fiind folositor pentru umflarea anvelopelor, a piscinelor şi a jocurilor gonflabile pentru copii. Cuplat cu diverse instrumente pneumatice, cu pistoale pentru curăţare cu aer, pistoale de vopsit sau pistoale de capsat,  un compresor de aer poate fi de mare ajutor în diferite activităţi. Printre acestea pot fi amintite cele de tâmplărie, reparaţii şi amenajări exterioare şi interioare, vopsit garduri, porţi sau  garaje, curăţarea suprafeţelor, precum dalele  de piatră sau gresia exterioară,  toboganele  sau trambulinele, precum şi  recondiţionarea mobilierului de exterior sau interior.

Astfel, un compresor de aer se va dovedi extrem de util, însă este foarte important să alegi modelul potrivit nevoilor tale şi posibilităţilor de care dispui, de la cele financiare, până la cele funcţionale, respectiv sursa de alimentare şi spaţiile de folosire şi depozitare.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu