Diferențele de temperatură de la o zi la alta, specifice anotimpului de primăvară, pot avea efecte negative asupra stării mentale și fizice ale unei persoane. Cele mai predispuse la astfel de simptome se pare că sunt femeile, dar și stresul este un factor declanșator important.
Astenia de primăvară, dacă nu este tratată, se poate transforma în depresie, așa că trebuie să știi exact cum se manifestă, astfel încât să nu o ignori și să iei măsuri încă de la apariția primelor stări neplăcute. Pentru a scăpa de această afecțiune poți lua suplimente alimentare și chiar alte medicamente mai puternice, în cazul formelor mai grave, dar ai la dispoziție și modalități naturale prin care poți combate nervozitatea, oboseala și tulburările de concentrare.
Iată cum îți poți recăpăta energia în mod natural:
Fă sport
Indiferent de gradul de intensitate, orice tip de mișcare fizică regulată are un efect pozitiv asupra stării de bine, datorită creșterii nivelurilor de dopamină din creier, substanță care induce senzația de plăcere. În plus, sportul ajută la reducerea insomniilor și în tranziția către un somn mai liniștit și odihnitor. Chiar dacă nu ești echipată corespunzător, alege să practici power-walk pe stradă, iar pentru plimbările în parc asigură-te că ai o pereche de adidași de damă de la Reverse.ro, confortabili și practici, cu care poți alerga sau face exerciții.
Ai grijă ce mănânci
Dieta zilnică trebuie să conțină alimente cu indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, legumele bogate în fibre, nucile, uleiul de măsline și alte uleiuri sănătoase. Acestea sunt recomandate, deoarece zaharurile sunt absorbite mai încet, ceea ce înseamnă că îți păstrezi energia mai mult timp. Totodată, evită mâncarea bogată în carbohidrații, deoarece acești au cel mai mare indice glicemic.
Redu cantitatea de alcool
Renunță la obiceiul de a bea alcool la prânz, deoarece în acest moment al zilei, efectul sedativ al băuturii este la intensitate maximă. Nici după-amiaza nu este recomandat să bei, dacă mai ai treburi de rezolvat seara sau, pur și simplu, nu vrei să fii moleșită și să nu mai ai chef de nimic.
Renunță la fumat
În afară de probleme de sănătate pe care le cauzează, fumatul este responsabil și pentru apariția insomniilor, care te epuizează și îți iau toată energia, din cauza efectului stimulator al nicotinei, care crește tensiunea și stimulează activitatea cerebrală. Din cauza faptului că provoacă dependență, te vei putea confrunta cu nopți albe, în care te trezești pentru a-ți calma pofta de tutun.
Controlează situațiile stresante
Stările de tensiune și nervozitate, cauzate de stres, îți consumă foarte multă energie și îți induc o stare generală proastă. Încearcă să controlezi aceste emoții și cât de mult te afectează fie prin discuțiile cu un prieten apropiat, fie prin urmarea unor ședințe de terapie cu un psiholog. De asemenea, poți apela la meditație sau yoga, acestea fiind activități cunoscute pentru capacitatea de relaxare.
În concluzie, dacă te simți stresată și obosită mai mult decât de obicei, te poți confrunta cu astenia de primăvară, dar, din fericire, ai numeroase modalități prin care poți reduce sau chiar elimina simptomele și stările neplăcute.