„Zestrea tradițiilor clujene” – proiect cultural-educativ la școala din Sânnicoară

Reprezentanții Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale se vor întâlni cu elevii școlii din Sânnicoară în cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”.

Evenimentul va avea loc mâine, 1 martie, începând cu ora 12.00. Astfel, C.J.C.P.C.T. Cluj continuă seria activităților ce au menirea de a-i apropia pe tineri de tradițiile populare autentice și de a le trezi interesul față de patrimoniul cultural românesc.

În cadrul aceleiași serii de manifestări, la Grupul Școlar „Ștefan Pascu” din Apahida au avut loc în cursul săptămânii trecute alte două întâlniri care au reunit câteva sute de elevi ai claselor I-VIII, alături de cadrele didactice și de directoare unității de învățământ.

Astfel, la Casa de Cultură Apahida, consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Maria Marinela Istici și Grigore Sâmboan, împreună cu interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan, s-au întâlnit cu elevii din clasele I-IV, respectiv V-VIII.

Acestora le-a fost prezentată activitatea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în special cea de cercetare pe teren, fiind proiectate și secvențe din filmul documentar „Popas în Transilvania”, realizat de dr. Mircea Cîmpeanu, șeful serviciului Conservare Cultură Tradițională din cadrul instituției.

Elevii au vizionat, totodată, și fragmente din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon” și au aflat, prin intermediul pliantelor de prezentare a activității Centrului care sunt acțiunile culturale viitoare la care vor putea să participe. Tot cu acest prilej, interpreta Mariana Morcan, angajată a Orchestrei „Cununa Transilvană”, le-a vorbit tinerilor despre baladă și a interpretat Balada lui Horea și alte cântece cunoscute din zona Clujului.

Fiecare activitate de la Apahida s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi.

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu