Viata in natura – secretul longevitatii?

Pentru oraseanul prins in graba cotidiana, viata la tara pare a fi un scenariu idilic, desprins din filele unui roman vechi. Fie ca alegem sa ne retragem in natura, doar pentru un sfarsit de saptamana sau sa facem marele pas de a lasa in urma agitatia urbana, mutandu-ne permanent la tara, timpul petrecut in simplitatea vietii rurale ne reconecteaza la lucrurile cu adevarat importante. Norocosii dintre noi, care inca din copilarie au gustat din deliciul vietii la tara, isi amintesc poate de vacantele de vara in care paraseau orasul pentru a-si vizita bunicii. Zilele treceau parca prea repede, caci de dimineata pana seara ziua era presarata cu cele mai colorate si interesante aventuri.

Si, acum, ca am inchis ochii pentru cateva clipe si ne-am amintit cu drag de cum alergam desculti prin papusoi si cum hraneam gastele certarete, sa vedem in continuare cateva dintre beneficiile deja sustinute si demonstrate stintiific, ale mediului rural asupra bunastarii si sanatatii noastre.

  1. Biofilia si raspunsurile pe care le gasim in natura.

Biofilia se refera la conexiunea profunda pe care omul o are cu natura si cu mediile care inca sunt aproape de simplitatea si firescul vietii. Spatiile inverzite, copacii, animalele si activitatea casnica de la tara, ne aduce mai aproape de noi insine. Intelegem ca tot ceea ce ne dorim sa realizam are in spate un proces al sau, de nastere, progras si moarte. Ca suntem responsabili pentru ceea ce cream, si ca undeva dincolo de ceea ce ne dorim avem exact ceea ce putem duce. Gandurile se linistesc si ele si nu mai roiesc ca pe autostrada, caci noi suntem prea conectati la sarcinile gospodariei, la animalele care cel de mancare si la lemnele care asteapta sa fie taiate. Si pentru a te echipa corespunzator pentru mica ta escapada rurala, vezi oferta de drujbe de la Hornbach.ro  si alte unelte indispensabile pentru viata la tara. Sa traiesti in mediul rural nu inseamna nicidecum sa fii rupt de tehnologie sau sa te privezi de instrumentele moderne care te pot ajuta in viata de zi cu zi. Din contra, poti beneficia de ele si, in acelasi timp, sa traiesti in liniste deplina, fara stresul cotidian si graba continua. Suna minunat, nu-i asa?

  1. Aerul curat.

Unul dintre darurile pe care natura ni le ofera este aerul proaspat, care ne limpezeste mintea, ne linisteste tumultul emotional si ne umple de energie vitala. Ritmul alert al vietii de la oras, cu a sa poluare si zgomot, ne tine captivi intr-un mod artificial de functionare pe care trebuie sa-l alimentam constant cu o sesiune de shopping, un sport extrem sau o tabla de ciocolata infulecata pe nerasuflate. La tara, corpul nostru revine firesc la ciclurile sale naturale, organele functioneaza in armonie si echilibru, iar noi suntem mai frumosi, mai sanatosi si longevivi.

  1. Un spatiu fascinant de joaca si descoperire a lumii, pentru copii.

Dincolo de beneficiile asupra sanatatii si longevitatii, viata la tara, are efecte miraculoase asupra dezvoltarii cognitive si psihomotorie a celor mici. Jocul este activitatea prin care copiii descopera universul inconjurator, si pun bazele personalitatii si valorilor adultului care vor deveni. Mediul rural ii indeamna pe micuti sa se miste cat mai mult, sa alerge, sa-si intinda membrele pentru a se dezvolta cat mai armonios, sa puna intrebari si sa descopere in fiecare zi ceva nou.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu