Grigore Fati: Cum se asfaltează străzile nou apărute în Apahida

Primarul comunei, candidat din partea PSD pentru un nou mandat, explică care este procedura pentru asfaltarea unui drum nou, în zonele recent construite din comună și de ce durează uneori mult pentru ca aceste lucrări să poată începe:

Dezvoltarea comunei noastre a atras după sine o creștere a populației. Sate care până nu demult aveau o populație de 1000-1200 de locuitori au acum peste 2500. Cum era de așteptat, a crescut și numărul locuințelor, iar aceste zone au devenit atractive pentru dezvoltatorii imobiliari.

Având ca exemplu experiența altor comune din jurul municipiului Cluj-Napoca, administrația locală a încercat, în limitele legii, să tempereze dorința acestor dezvoltatori de a construi oricum și oriunde. De asemenea, am încercat să extindem și să modernizăm rețelele de utilități, astfel încât acestea să corespundă dezvoltării accelerate.

Recunosc, aceste planuri nu au fost perfecte și unele decizii, luate pe baza unor studii superficiale, nu au fost cele mai bune, dar atunci când vorbim de problemele apărute în sate precum Sânnicoara și Dezmir, trebuie să analizăm cu atenție toate cauzele. Nu mi-am propus să vorbesc despre lucrările executate în mandatele celui care a fost primar înaintea mea, despre greșelile făcute atunci. În momentul când am candidat prima dată, cunoșteam situația și mi-am asumat riscurile.

Astăzi voi trata un singur subiect: asfaltarea străzilor nou apărute.

Mulți dezvoltatori imobiliari publică anunțuri de vânzare menționând că strada este prinsă în planul de asfaltare al primăriei. Cumpărătorii cumpără cu credit imobiliar/ipotecar aceste proprietăți, fără a mai acorda atenție faptului că drumul este constituit din cote parte ale terenului cumpărat, drum ce devine parte a ipotecii.

Pentru ca noi să asfaltăm acest tip de străzi, acestea trebuie predate primăriei, deoarece conform legislației în vigoare, instituția nu poate face investiții pe o proprietate privată. Oricât de mult ne-am dori să-i ajutăm pe cei care au ales să se mute în comuna noastră, fără o predare a drumului, nu putem asfalta.

Am explicat acest aspect în întâlnirile pe care le-am avut cu locuitorii comunei și înainte și în campania electorală. Băncile comerciale, titulare ale ipotecilor pe terenuri, nu sunt de acord cu dezmembrarea și scoaterea de sub ipotecă a acelor suprafețe, pentru ca acestea să fie cedate primăriei în vederea constituirii drumului.

Nu de puține ori am discutat cu reprezentanți ai principalelor instituții bancare, însă răspunsul a fost același – refuz categoric.

Ca o primă soluție, vom cere dezvoltatorilor ca, pe lângă asigurarea utilităților, să și asfalteze drumurile nou constituite și vom impune păstrarea drumului în bune condiții în situația în care va fi nevoie de lucrări ulterioare de racordare a locuințelor la utilități, un aspect asupra căruia nu avem control.

Sunt convins că împreună vom reuși să găsim o soluție pentru fiecare problemă, astfel încât să se observe o creștere a calității vieții în comuna Apahida, să fim bucuroși că locuim în satele acestei comune, că Apahida se transformă treptat, prin implicarea cetățenilor și a autorităților locale, într-o comună europeană”, spune primarul Fati.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu