Știri din Apahida: Candidați la Primăria din Căianu din partea PRO România. Credeți că vă dezavantajează faptul că PRO România este un partid relativ tânăr, iar dumneavoastră pătrundeți într-o lume pe care locuitorii din mediul rural o percep ca aparținând mai ales bărbaților?
Dana Apetean: Mulțumesc pentru întrebare. Da, aveți dreptate în ambele privințe, PRO România este un partid relativ tânăr – este pentru prima dată când participă la alegerile locale, dar oamenii pe care a reușit să îi adune sunt de foarte bună calitate – și vorbesc din experiență personală, cel puțin despre cei cu care am interacționat în organizația din Cluj. Sunt oameni care au ceva de spus în mediile profesionale din care provin, oameni care vor să se implice și să schimbe în bine destinul comunității în care trăiesc. Deci, ca să vă răspund la întrebare, faptul că eu candidez pentru Primăria Căianu din partea PRO România consider că este un avantaj. PRO România este un start-up politic care, prin oamenii care îl reprezintă, are multe de dovedit.
Referitor la cea de-a doua parte a întrebării – politica este a celor care cred că pot și vor să facă ceva pentru semenii lor, indiferent că sunt femei sau bărbați! Iar lumea satului se schimbă, femeile nu mai stau doar acasă ca să aibă grijă de gospodărie și de copii, ci merg la lucru cot la cot cu bărbații; nu prea mai sunt domenii ˝tabu˝ în ceea ce privește activitatea femeilor. Să știți că foarte multe persoane m-au încurajat atunci când am discutat despre candidatura mea – am reușit să le câștig încrederea ca om, mă cunosc mai de mult timp și știu ce pot.
Știri din Apahida: Ce credeți că ar trebui făcut cu prioritate în comuna Căianu?
Dana Apetean: Sunt foarte multe de spus aici, nu există o singură prioritate; trebuie să recuperăm cât de repede diferențele față de ce ar trebui să fie în toate domeniile.
Dacă vorbim despre infrastructură, atunci sigur ne referim la asfaltarea drumurilor comunale, la amenajarea trotuarelor, la racordarea la rețeaua de gaz metan. Este greu de conceput, de exemplu, ca în sate precum Căianu Mic sau Căianu Vamă, care sunt de-a lungul unui drum județean circulat intens, să nu avem trotuare, pe unde oamenii să se poată deplasa în siguranță. Deci vorbim de lucruri de bază… Apoi, tot la capitolul infrastructură, este necesară modernizarea iluminatului public. Foarte mulți bani se plătesc din bugetul local pentru iluminat, în condițiile în care becurile cu led-uri, care au consum redus de energie electrică, s-au inventat de mult timp!
Dacă ne referim la calitatea vieții cetățenilor, în general, atunci cu siguranță trebuie să vorbim despre proiecte care să asigure asistență medicală permanentă în comună: acum nu avem nici servicii de medicină generală, și nici de stomatologie care să fie asigurate în fiecare zi. Acum, dacă se îmbolnăvește un bătrân în zilele în care medicul de familie nu este aici, ce face? Trebuie să își sune copiii să vină să îl ducă în Cluj sau la Turda la spital, pentru ceva care se poate rezolva și aici. Și ce fac cei care au copiii plecați la muncă în străinătate? Serviciile medicale permanente nu sunt un moft, ci o necesitate!
Avem iarăși o problemă mare legată de transportul către Cluj-Napoca. Noi nu avem curse la interval regulat, care să deservească în special pentru Căianu. Stăm în drum atunci când știm că trec autobuzele sau microbuzele de la Reghin ori din comunele învecinate – de la Frata de exemplu, și așteptăm să li se facă milă șoferilor să oprească să ne ia și pe noi. Nu e normală deloc această situație. Sunt copii care merg la școală în Cluj, sunt multe persoane care și-au găsit de lucru acolo. Alternativa e să stai la ocazie, dar… vrem să așteptăm să avem și aici un caz ca la Caracal? Cu ce inimă îți lași copilul tu ca părinte să se urce în mașină cu necunoscuți? Poate fi oricine… Lucrurile se pot rezolva ușor și din acest punct de vedere, trebuie doar interes și implicare! Ca primar, poți face cerere la Consiliul Județean pentru traseu, nu-i ca și când trebuie reinventată roata de la car!
Știri din Apahida: Mulți tineri pleacă din Căianu. Ce credeți că poate fi făcut pentru a-i păstra aici?
Dana Apetean: Așa este, foarte mulți tineri pleacă spre zone mai ofertante. Sunt două probleme – lipsa locurilor de muncă și lipsa perspectivei în general. E drept, trebuie gândit un plan de atragere a investitorilor în zonă pentru a crea locuri de muncă – însă problema ar fi doar pe jumătate rezolvată. Pentru că tinerii au nevoie de ajutor ca să pornească în viață, dar au nevoie și să simtă că aparțin locului respectiv și că acela este locul unde-și pot întemeia o familie și își pot crește copiii fără grija zilei de mâine. Concret, Primăria îi poate ajuta cu parcele gratuite pentru case – cei 1.000 de metri care se pot da din rezervă sunt suficienți pentru a pune bazele unei gospodării frumoase. Apoi, trebuie să asigurăm accesul la o educație de calitate și accesul la activități conexe pentru copii – să avem echipe cu care să participăm la diverse campionate județene de sport, să avem ansamblu folcloric, să organizăm noi, de exemplu, în parteneriat cu școala, diverse concursuri între copiii noștri și copiii din comunele vecine (de desen, de îndemânare, de cultură generală, de șah, de matematică etc.).
Și nu în ultimul rând, trebuie să avem o comună frumoasă, îngrijită! Cu siguranță putem găsi fonduri pentru a schimba aspectul; e ca și la oameni – nu trebuie să te îmbraci în haine de firmă, ale nu știu cărui brand celebru, ca să arăți bine. Să ai șanțuri cosite inclusiv de-a lungul drumurilor comunale, să plantezi niște flori în locurile publice și să fie curat nu sunt cerințe de lux, ci definesc normalitatea. Uite, putem face un concurs între locuitorii fiecărui sat aparținător: de-a lungul unui an, cine are cel mai frumos aranjament făcut cât ține frontul la stradă.