Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Printre măsurile propuse se numără și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.
Conform recensământului din 2022, în Apahida trăiau 17.239 de persoane. Dacă ideile CCIR ar fi puse în aplicare, comuna Apahida ar putea deveni oraș! De altfel, în județul Cluj, din cele 75 de comune, ar rămâne doar 7, iar 3 ar deveni orașe (cele de lângă Cluj-Napoca: Apahida, Baciu și Florești). Orașul Huedin ar deveni comună, pentru că are sub 10.000 de locuitori.
Iată care sunt ideile sugerate de asociațiile patronale pentru reforma adminsitrativă:
- reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
- redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
- redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
- toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Conform unei analize G4Media, la nivel național, doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ, dacă schimbările ar fi făcute acum. În România există 3189 de unități administrativ-teritoriale, din care doar 7% își acoperă singure toate cheltuielile, celelalte primind suvenții de la stat.
Este evident ca opinia CCIR si a altor asociatii patronale va avea un impact major asupra administrarii unitatilor administrativ-teritoriale de pe intreg teritoriul tarii. In acelasi timp, se face apel la autoritati sa ia serios in considerare aceasta problema si sa o separe de interesele politice sau regionale, discutand in schimb spectrul larg de beneficii pe care le-ar avea o reorganizare administrativa a Romaniei. Aceste schimbari ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei, a competitivitatii si a nivelului de trai in numeroase localitati ale tarii noastre.
CCIR si organizatiile sale propun o reorganizare a spatiului si administrarii publice de care ar beneficia intreg poporul. Aceste sugestii ar putea fi un pas important in pregatirea teritoriului romanesc pentru competitia globala si sunt pe cale de a fi aplicate. Acest lucru ar duce la o functionalitate mai buna a serviciilor publice si la o reducere considerabila a aparatului birocratic. Asa ca este in interesul nostru sa sprijinim aceste schimbari care se vor dovedi benefice de-a lungul timpului.