Adriana Baciu candidează la Primăria Jucu

Știri din Apahida: Sunteți candidata PRO România la Primăria Jucu. Cum ați luat decizia de a candida? Care a fost reacția oamenilor din comună?

Adriana Baciu: Am avut surpriza plăcută de a primi reacții pozitive ca răspuns la intenția mea de a mă implica în politică și de a candida la o funcție în plan local. Inițial îmi propusesem să candidez doar la Consiliul Local, dar am constatat că sunt foarte mulți cetățeni nemulțumiți de serviciile publice din Jucu, de lipsa transparenței la nivelul Primăriei și de comunicarea defectuoasă a actualei administrații. Iar dintre aceștia, cei mai mulți m-au încurajat să-mi asum un alt nivel de pe care să-i reprezint. Am analizat îndelung ce ar presupune o responsabilitate și mai mare în ceea ce privește viitorul comunei Jucu și am luat decizia de a face un pas în acest sens și de a candida la funcția de primar.

M-aș bucura să am și în continuare susținerea familiilor tinere, cu copii, care își doresc, la fel ca mine, mai multe servicii educaționale de calitate pe plan local și o infrastructură adecvată pentru asta. Iar aici mă refer în special la creșă și grădiniță cu program prelungit. Fostul primar a inițiat un proiect în acest sens, dar clădirea respectivă a funcționat mai puțin de două luni, iar explicațiile publice care au venit ulterior pentru închiderea spațiului au fost pur și simplu greu de înțeles și acceptat.

Știri din Apahida: Care ar fi câteva dintre proiectele pe care intenționați să le implementați în calitate de primar al comunei Jucu?

Adriana Baciu: Vin cu o viziune realistă, pentru că sunt conștientă că depindem și de buget, și de strategia județului și de legislația de la nivel național, dar vin și cu câteva inovații.

Pe de o parte, știu că nu pot rade tot ce s-a făcut bun până acum, doar pentru că eu aș fi făcut lucrurile altfel sau pentru că aș fi avut alte priorități. Prin urmare, proiectele începute, care sunt în anumite faze de lucru sau chiar în faza incipientă, vor fi continuate și în acest sens cred că voi face o echipă foarte bună cu cei care vor face parte din următorul Consiliu Local.

Sunt proiecte bune care merită implementate, fie că țin de dezvoltarea infrastructurii educaționale (creșă și grădiniță cu program prelungit) sau de serviciile de sănătate – cum ar fi un Centru pentru Îngrijirea Vârstnicilor sau un Cabinet de Pediatrie.

De asemenea, voi continua eforturile de până acum pentru tot ce ține de modernizarea și pregătirea infrastructurii (rutiere, de utilități, de energie șamd) pentru nevoile viitoare ale comunei.

Îmi doresc să dezvoltăm spiritul și cultura antreprenorială la nivel local și îmi doresc să-i sprijinim pe cei care vor să dezvolte start-up-uri sau afaceri în agricultură, în creșterea animalelor, în orice formă de producție locală, prin înființarea unui birou de consultanță antreprenorială gratuită în cadrul Primăriei.

În plus, pentru toți producătorii locali, vom construi un Centru de colectare și desfacere a producției, indiferent că vorbim de produse vegetale sau animale, iar un punct de desfacere va fi amenajat în zona parcului Tetarom, pentru ca toți cei care lucrează acolo să se poată aproviziona zilnic cu produse proaspete, chiar din Jucu.

Voi implementa un sistem integrat de management al deșeurilor și de amenajare și întreținere a spațiului public, astfel încât să ne asigurăm că protejăm mediul pentru generațiile viitoare și că asigurăm un aspect verde și plăcut al întregii comune

Nu în ultimul rând, trebuie să ne preocupăm de conservarea tradițiilor și de valorificarea patrimoniului local, prin dezvoltarea unor investiții în acest sens, prin conturarea unui brand local și prin promovarea simbolurilor comunei Jucu.

Știri din Apahida: Care ați spune că sunt atuurile cu care intrați în bătălia electorală?

Adriana Baciu: Pe de o parte, am o bogată experiență managerială, de comunicare, de administrare și de lucru cu oamenii, prin prisma activității antreprenoriale de până acum.

Iar pe de altă parte, faptul că nu am mai făcut politică, faptul că vin din zona antreprenorială și nu am apucat să cunosc și să mă obișnuiesc cu metehnele unui stil învechit de a face politică este un avantaj important – am o altă perspectivă privind gestionarea banului public, privind managementul proiectelor, privind comunicarea cu cetățenii.

Sunt un om integru și cu bună credință, care îți dorește să implementeze programe și politici publice eficiente și sănătoase în comunitatea în care trăiește și din care provine.

Știri din Apahida: Ce părere aveți despre contracandidați?

Adriana Baciu: Pentru că principalii contracandidați au deținut deja funcția de primar, aș spune că sunt mai ușor de evaluat de către cetățeni, pentru că au avut puterea și un buget la dispoziție pentru a-și demonstra viziunea și competența. Din punctul meu de vedere, au făcut exact ce au știut și ce au putut.

Ce mă interesează pe mine din acest moment încolo este să-i reprezint pe cei care au încredere în competența și integritatea mea, care sunt încântați de proiectele pe care eu le propun și care sunt nemulțumiți de ce s-a făcut până acum.

Știri din Apahida: Ce credeți că își doresc cetățenii din Jucu de la viitorul primar?

Adriana Baciu: Din ce am discutat cu consătenii și cu cei din satele limitrofe, aș spune că își doresc deschidere, transparență și integritate. Vor să fie ascultați și să li se răspundă. Vor să înțeleagă cum se iau anumite decizii și de ce. Vor să ia parte la procesul administrativ, să fie implicați, să poată pune umărul la dezvoltarea comunei.

De asemenea, cred că-și mai doresc eficiență și abilități manageriale. Vor să vadă că se iau cele mai bune decizii pentru viitorul imediat și pentru viitorul pe termen lung. Vor să fie respectată agenda cetățeanului, nu agenda intereselor economice. Dacă azi e necesar să facem o creșă, pentru că sunt sute de familii care nu au unde își lăsa copilașii, atunci să facem creșa și să mai amânăm restaurarea unor monumente. Și restaurarea monumentelor e importantă, dar la momentul potrivit.

Știri din Apahida: Dar ce viitor vedeți pentru comună pe următorii 5-10 ani?

Adriana Baciu: Comuna trebuie să ofere standarde de viață bună tuturor cetățenilor. Iar pentru asta trebuie să-și dezvolte serviciile din anumite categorii care până acum au fost neglijate. Nu suntem doar ”comuna Nokia”. Suntem o comună cu oameni gospodari, care au făcut agricultură sau au crescut animale din generație în generație. Suntem o comună cu potențial turistic. Suntem o comună cu un patrimoniu bogat, cu o istorie și cultură cum puține sunt prin zonă. Și mai suntem și o comună a familiilor, cu copii și cu vârstnici. Iar toate acestea presupun că trebuie să ne ocupăm de: servicii educaționale de calitate, presupun să prevenim și să ocrotim sănătatea populației, presupun să dezvoltăm turismul, cultura și brandurile locale, presupun să asigurăm continuarea tradiției agricole și de creștere a animalelor, presupun să încurajăm producția locală și spiritul antreprenorial local.

Știri din Apahida: Sloganul cu care vă prezentați în fața alegătorilor este ”Împreună prin Dialog”, iar valorile pe care le promovați pe materialele pre-electorale sunt ”Familie. Tradiție. Patrimoniu.” Ce reprezintă aceste opțiuni și care este mesajul din spatele lor?

Adriana Baciu: Eu cred că Jucu este o comunitate clădită pe aceste valori, valori care stau și la baza filosofiei mele de viață. Iar motivația mea de a candida a venit tocmai din faptul că ne-am strâns câțiva oameni care avem aceste valori în comun și am început să dialogăm și să vedem cum putem să punem în mișcare, pe direcția bună, această comunitate în care trăim și de care suntem legați sufletește. Și apoi cercul s-a tot lărgit și am văzut că suntem mulți care gândim la fel și că ne dorim cam aceleași lucrurile de la Jucu pe viitor. Și le transmit cu această ocazie tuturor celor care au aceleași valori și sunt dornici să se implice pentru a produce o schimbare, să ni se alăture, pentru că avem proiecte de care Jucu are nevoie și avem o echipă activă și bine pregătită, o echipă PRO Jucu!

Distribuie articolul

Lasă un comentariu