Munți de gunoaie în Apahida

Tot mai multe mormane de gunoaie se adună în comuna Apahida, după ce firma de salubritate care se ocupă de ridicarea deșeurilor din comună a refuzat să mai facă acest serviciu persoanelor restanțiere.

Problema deșeurilor din Apahida s-a acutizat la începutul acestui an, cand consilierii locali au decis ca cetățenii să plătească ridicarea gunoaielor direct firmei răspunzătoare de acest serviciu.

În lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului trecut, la propunerea primarului comunei Apahida, taxa de colectare a deșeurilor a fost de 12 lei de familie/lună și  respectiv de 6 lei/lună pentru gospodăriile unde există doar o persoană. Astfel, familiile de la doi membri în sus ajungeau să plătească 144 de lei/an, în timp ce cele cu un membru plăteau 72 lei/an.

În cadrul unei ședințe organizate la începutul acestui an, primarul a propus continuarea cu aceleași tarife, însă a întâmpinat opunere din partea unor consilieri locali, astfel că s-a hotărât revenirea la tarifele anterioare, astfel încât lunar, fiecare membru al familiei trebuia să plătească 7 lei pentru a-i fi ridicat gunoiul.

„Ne confruntăm cu o criză a gunoaielor, nu doar în Apahida ci în intreg județul.  La Apahida problema este că o parte dintre locatari nu au contracte și nu doresc să plătească ridicarea gunoiului astfel că firma de salubritate a refuzat să mai ducă gunoiul. Nu am dorit să apelez la acțiuni polițienești de genul cine, cât, unde aruncă gunoiul. Am introdus o taxă specială, perfect legală potrivit Legii 101/2006. Am extins această taxă pentru toți cetățenii deoarece am obținut un preț foarte bun 12 lei/gospodaărie și 6 lei acolo unde este o singură persoană. Probabil este cel mai mic preț din județ. În trei luni de zile au dispărut gunoaiele de pe marginea râurilor, pârâurilor și drumurilor”, a declarat primarul Grigore Fati, potrivit clujmanifest.ro

Ideile primarului nu sunt împărtășite și de viceprimarul Călin Păcurar. Acesta susține că modalitatea de plată ar trebui să rămână aceeași, fiecare bloc să aibă ghene separate, iar cei care nu au plătit până acum să fie constrânși să o facă.

Sursa foto: clujmanifest.ro

Distribuie articolul

Lasă un comentariu