Primarul comunei Apahida ne prezintă realizările sale, motivele pentru care unele proiecte nu au putut fi finalizate și planurile pentru al doilea mandat pe care dorește să-l obțină.
Știri din Apahida: Cum evoluează introducerea utilităților în satele Apahidei?
Grigore Fati: Până în acest moment am reușit să construim în Apahida în acest mandat peste 50 km rețea de canalizare. De ce încep cu canalizarea? Pentru că de finalizarea acestei utilități depinde perioada când vor putea fi celelalte introduse. Dacă luăm satele Apahida, Dezmir și Sânnicoară, pot afirma că sunt canalizate în proporție de 93%. Restul se vor rezolva anul acesta, cu rezerva că nu va fi niciodată 100%, din cauza extinderii localităților. În ce privește apa, mai avem unele probleme doar în Câmpenești, dar și acestea vor fi rezolvate începând din toamnă, pe o perioadă de 2 ani, incluzând aici și rețelele de canalizare în Câmpenești și Pata. Rețelele electrice constituie o problemă, din cauza faptului că Electrica nu prea investește în mediul rural în construcția acestora. Vom rezolva această problemă în 2-3 ani dacă vom avea un Consiliu Local care să aprobe investițiile pe această direcție. Rețelele de gaze nu depind decât în mică măsură de primărie, operatorul fiind privat.
Știri din Apahida: Care este situația asfaltărilor din comună?
Grigore Fati: La acest capitol trebuie să fac următoarea remarcă: am ajuns la un moment dat să reducem ritmul la asfaltări, deoarece nu mai aveam străzi canalizate și neasfaltate. Nu are rost să asfaltăm străzi înainte de introducerea utilităților (apă, gaz, canal). În acest moment, situația s-a schimbat și vom accentua pe acest domeniu. Totuși, în satul Apahida putem spune că stăm bine, aproape 90% din străzi fiind asfaltate, unele fiind încă în lucru la canalizare. Sper ca anul acesta să asfaltăm în localitatea Apahida toate străzile și o mare parte din celalalte sate. Evident în Câmpenești vom începe anul viitor, pe măsură ce se va finaliza canalizarea.
Știri din Apahida: La ce soluție s-a ajuns în privința ridicării gunoiului menajer?
Grigore Fati: Este o soluție proastă, impusă de consilierii PNL, care nu au gândit deloc în interesul cetățenilor. Dacă în luna ianuarie eu am propus în urma negocierilor cu operatorul de salubrizare o taxă lunară de 12 lei pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane (6 lei unde este o singură persoană), încasată la Primărie, consilierii PNL s-au opus, considerând că prin neplata la timp a acestei taxe „se constituie o gaură în buget”, lucru neadevărat, deoarece sumele neplătite la timp urmau să fie încasate ulterior cu penalități. În schimb, în luna martie, viceprimarul comunei, împreună cu colegii săi din PNL, au propus o taxă de 15 lei, aprobată de consiliu. Prin aplicarea legii 101/2006, tot se ajunge ca cetățenii care nu au contracte sau le-au fost reziliate pentru neplată să plătească la Primărie, doar că acum taxa va fi dublă (30 lei). În consecință, se va plăti 15 lei în loc de 12 lei (adică cu 25% mai mult), iar cei care nu-și vor achita la operator vor plăti 30 lei (adică cu 150% mai mult) tot la Primărie. Deci cei care au de suferit sunt tot cetățenii. Și asta doar din cauza dorinței consilierilor PNL de a se opune oricăror idei bune ale primarului.
Știri din Apahida: Ce alte proiecte importante sunt în curs de execuție în comuna Apahida?
Grigore Fati: Avem în acest moment un proiect de asfaltare străzi, în procedură de achiziție, de aproape 9 km, în Dezmir, Sânnicoară și Apahida, pe fonduri proprii. Am depus un proiect de asfaltare pentru Sânnicoară, pe fonduri europene, în valoare de 1 milion euro, care ne asigură asfaltarea tuturor străzilor dintre șosea și Someș. Este finalizat un alt proiect pe fonduri europene, care include canalizare (aproape 30 km), rezolvarea problemei aducțiunii de apă în Câmpenești, va începe implementarea în toamna acestui an. Acest proiect include și zona Sub Coastă, precum și înlocuirea conductei principale de apă de-a lungul șoselei, în Sânnicoară și Apahida. Este în curs de finalizare proiectul de canalizare în localitatea Pata. În acest moment așteptăm avizele de la Drumuri Naționale și Poliția Rutieră pentru a scoate la licitație proiectul privind construirea de stații de autobuz moderne. În stadiu de finalizare este un proiect de extindere a rețelei de iluminat public, în Apahida, Sânnicoară și Dezmir. Avem alocată o sumă de 150.000 lei, vom lansa proiectarea bazei sportive din Dezmir. În luna mai vom inaugura Căminul Cultural din Sânnicoară. Foarte important pentru tinerii părinți este proiectul de construcție a unei grădinițe pe fonduri europene și proprii, de aprox. 1 mil euro. Vă rog să rețineți că toate acestea sunt proiecte deja întocmite și unele în derulare, nu promisiuni electorale!
Rămâne ca o dorință a mea construirea unei baze sportive și la Sânnicoară, dar acest lucru va fi posibil numai dacă după alegeri vom avea un Consiliu Local compus din oameni care să lucreze în interesul tinerilor din Sânnicoară.
Știri din Apahida: De unde a plecat conflictul dintre dvs., viceprimar și o parte din consilierii opoziției?
Grigore Fati: Conflictul a plecat de la mentalitatea consilierilor PNL, de a pune interesele lor politice mai presus de administrarea comunei, deci și de interesele cetățenilor. Conflictul s-a acutizat după absorbirea PNL de către PDL în Apahida. Cu consilierii vechiului PNL, înainte de această absorbție, am colaborat destul de bine. Din păcate, ulterior ei s-au aliniat consilierilor PDL în ce privește mentalitatea.
Știri din Apahida: De ce ați decis să candidați pentru încă un mandat de primar al comunei?
Grigore Fati: Am început lucrări mari în infrastructură. Vreau ca la finalul celui de-al doilea mandat Apahida să ofere locuitorilor săi aceleași condiții de confort ca și municipiul Cluj-Napoca. Pe termen lung trebuie să ne gândim la dezvoltarea comunei, avem deja un mare aflux de investitori. Mi-aș dori să devenim una din cele mai bogate comune din țară, păstrându-ne însă specificul local. Sunt convins și am dovedit că am puterea de muncă și experiența necesară pentru a face ceea ce îmi propun.