Prezentarea oficială a organizației Pro Apahida a avut loc în data de 28 noiembrie 2019, în cadrul ședinței Consiliului Local, găzduită la Casa de Cultură din Apahida. Obiectivul asociației este acela de a pune Apahida pe harta țării.
Ideea proiectului Pro Apahida a pornit de la niște simple cuvinte, discuții între prieteni acum 4 ani și care s-a materializat prin înființarea asociației la începutul anului 2019. Asociația Pro Apahida este o organizație neguvernamentală, independentă și apolitică, compusă din membri dornici de a moderniza comuna din care fac parte.
Asociația Pro Apahida dorește să transforme Apahida într-o comună inteligentă. Comunele inteligente reprezintă zonele și comunitățile rurale care se bazează pe punctele forte și activele existente, precum și pe dezvoltarea de noi oportunități, în care rețelele și serviciile tradiționale și noi sunt îmbunătățite prin intermediul tehnologiilor digitale, de telecomunicații, inovare și o mai bună utilizare a cunoștințelor.
Membrii asociației propun proiecte special gândite ținând cont de resursele existente pe raza comunei Apahida și care se pot implementa cu ușurință pentru dezvoltarea comunei.
„Nu vrem să fim spectatori. Noi, în primul rând, trebuie să recunoaștem problemele pe care le avem. Dacă noi nu admitem problemele, vom fi mâncați! Dacă noi, ca cetățeni preferăm să fim spectatori, să dăm vina pe autoritățile locale de fiecare dată și să nu ne implicăm activ, nu ne putem aștepta la schimbări bune.” a declarat Marius Corîci, vicepreședintele asociației.
Soluții moderne și inventive pentru dezvoltarea comunei.
Asociația Pro Apahida și-a propus să prezinte membrilor comunității modalități de intervenție pentru dezvoltarea unei vieți de calitate. Situația financiară privind veniturile și cheltuielile pentru lacurile din satul Câmpenești este doar una dintre problemele la care Asociația Pro Apahida i-a găsit o soluție. O soluție modernă și nu foarte costisitoare care se va întoarce în favoarea comunei.
În urma unei solicitări în baza legii 544, privind liberul acces la informații de interes public în privința lacurilor de la Câmpenești, în ultimii 6 ani de zile, Primăria a avut cheltuieli în valoare de 2.118.066 lei și venituri în valoare de doar 573.745 lei.
Lacurile din Câmpenești ar trebui să fie o sursă substanțială de venituri la bugetul comunei. Asociația Pro Apahida își propune să identifice resursele naturale și să găsească soluțiii, transformându-le în buget pentru binele comunității.
Implicare. Conștientizare. Inițiere.
Cetățenii trebuie să se implice activ în activitățile desfășurate pentru îmbunătățirea comunei. Nu este suficient să se implice doar Primăria și Consiliul Local. Există multe probleme similare cu cea de mai sus, iar Asociația Pro Apahida vine cu multe idei pentru a le rezolva. Odată ce problemele nerezolvate și chestiunile tratate cu indiferență devin conștientizate, cu siguranță proiectele vor deveni inițiate.
„O comună nu poate fi frumoasă fără oameni frumoși, la suflet.”