Asociația Pro Apahida vine cu soluții pentru a preveni inundațiile din Dezmir

Societatea civilă din comună are propuneri pentru gestionarea mai bună a apelor pluviale în satul Dezmir, când plouă torențial, pentru a preveni deversările:

Satul Dezmir (și nu numai) se confruntă cu o problemă critică de gestionarea apelor pluviale. De fiecare dată când plouă, apa pluvială refulată din canalizare umple cu dejecții străzile dar cel mai grav, subsolurile caselor din împrejurimi sunt inundate cu aceste dejecții creeând un discomfort total locuitorilor din Dezmir. Această situație afectează grav calitatea vieții locuitorilor și pune în pericol sănătatea publică și mediul. Pentru a rezolva această problemă, este necesară implementarea unor soluții ecologice și sustenabile pentru colectarea, depozitarea și filtrarea naturală a apelor pluviale. Am întrebat niște prieteni specialiști în domeniu și am primit câteva recomandări. Le-am ordonat după costuri și dificultate de implementare și eficiență.

1. Rain Gardens (Grădini de Ploaie)
Costuri: Scăzute
Dificultate de implementare: Ușor
Eficiență: Grădinile de ploaie pot reține și infiltra 30-40% din volumul total de apă pluvială într-o furtună obișnuită.
Grădinile de ploaie sunt grădini special concepute pentru a absorbi și filtra apa de ploaie. Ele pot fi plasate în curțile locuințelor și în spațiile publice, unde apa se acumulează cel mai mult. În Dezmir, grădinile de ploaie vor permite infiltrarea apei în sol, reducând volumul de apă care ajunge în sistemul de canalizare.

2. Riparian Buffers (Zone de Tampoane Ripariene)
Costuri: Scăzute
Dificultate de implementare: Ușor
Eficiență: Zonele de tampoane ripariene pot reduce poluarea cu până la 50% și pot reține între 30-50% din scurgerile de apă pluvială.
Plantarea de vegetație de-a lungul malurilor râurilor sau canalelor din Sânnicoară, Valea Mărătorii, poate ajuta la filtrarea scurgerilor de suprafață. Zonele de tampoane ripariene vor reduce eroziunea și vor îmbunătăți calitatea apei, protejând locuințele și mediul înconjurător.

3. Permeable Pavements (Pavaje Permeabile)
Costuri: Moderat
Dificultate de implementare: Moderat
Eficiență: Pavajele permeabile pot reduce scurgerile de apă pluvială cu până la 70-80%, permițând infiltrarea apei în sol.
Pavajele permeabile permit apei de ploaie să se infiltreze prin suprafața lor și să fie absorbită de sol. În Dezmir, acestea pot fi utilizate în curțile caselor, pe aleile pietonale și în parcările locale, reducând cantitatea de apă care se scurge în canalizare.

4. Bioswales (Șanțuri Bioswale)
Costuri: Moderat
Dificultate de implementare: Moderat
Eficiență: Șanțurile bioswale pot captura și filtra până la 75% din volumul de apă pluvială și pot reduce scurgerile de nutrienți și sedimente cu până la 60-70%.
Bioswales sunt canale vegetate care încetinesc și filtrează apa de ploaie, permițând sedimentelor și poluanților să se depună. În Dezmir, șanțurile bioswale pot fi amplasate de-a lungul drumurilor și căilor de acces (acolo unde este spațiu suficient), contribuind la reducerea scurgerilor de suprafață și la îmbunătățirea calității apei.

5. Green Roofs (Acoperișuri Verzi)
Costuri: Ridicat
Dificultate de implementare: Moderat spre Dificil
Eficiență: Acoperișurile verzi pot reține între 50-80% din apa pluvială care cade pe suprafața lor, reducând semnificativ scurgerile.
Acoperișurile verzi sunt acoperișuri acoperite cu vegetație care rețin o parte din apa de ploaie. În Dezmir, clădirile publice și locuințele pot fi dotate cu acoperișuri verzi, contribuind la gestionarea apei și la îmbunătățirea izolației termice.

6. Constructed Wetlands (Zone Umede Construite)
Costuri: Ridicat
Dificultate de implementare: Dificil
Eficiență: Zonele umede construite pot trata și infiltra între 80-90% din volumul total de apă pluvială, îndepărtând până la 95% din poluanți.
Zonele umede construite sunt sisteme naturale de tratare a apei care folosesc plante, sol și microorganisme. În Dezmir, pot fi amenajate în locurile unde se acumulează apa pluvială, ajutând la filtrarea poluanților și la reducerea nutrienților.

7. Retention Ponds (Iaazuri de Retenție)
Costuri: Ridicat
Dificultate de implementare: Dificil
Eficiență: Iaazurile de retenție pot reține și trata între 70-90% din apa pluvială, reducând semnificativ riscul de inundații și poluare.
Iazurile de retenție sunt bazine care colectează și stochează apa de ploaie pentru o perioadă de timp. În Dezmir, pot fi amenajate pentru a stoca temporar apa pluvială, permițând sedimentelor și poluanților să se depună și eliberând treptat apa curată în canalizare sau alte sisteme de drenaj.

După cum vedeți există soluții ecologice care ar rezolva această problemă. Voință mai trebuie din partea autorităților”, transmite ONG-ul Pro Apahida.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu