O altă soluție ratată din cauza opoziției consilierilor locali, care a avut un impact negativ asupra dezvoltării comunei Apahida, este respingerea proiectului de hotărâre privind taxa de salubrizare.
În luna ianuarie a acestui an, primarul comunei, Grigore Fati, propunea instiuirea taxei lunare de 12 lei/familie (pentru familiile cu mai mult de un membru) și, respectiv, 6 lei pentru persoanele singure. Cetățenii urmau să primească înștiințare cu prvire la acestă taxă în momentul în care primeau decizia referitoare la taxele și impozitele ce trebuie plătite anual. Această inițiativă a fost testată în lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului trecut (2015). Astfel, familiile de la doi membri în sus ajungeau să plătească 144 lei/an, în timp ce cele cu un membru plăteau 72 lei/an.
Consilierii locali ai PNL s-au opus acestei propuneri pe motiv că, prin neplata la timp a acestei taxe, „se va constitui o gaură în buget”, lucru neadevărat, deoarece persoanele care nu achitau la timp taxa primeau penalizare. Drept urmare, la o distanță de două luni, consilierii au propus și aprobat instituirea taxei de salubrizare în valoare de 15 lei (cu 3 lei în plus/lună). În acest fel, o familie cu 2 sau mai mulți membri ajunge să plătească până la 180 lei/an, iar o famile cu un singur membru, 84 lei/an. Viceprimarul comunei, Călin Păcurar, susținea la acel moment că modalitatea de plată ar trebui să rămână aceeași (15 lei/familie), fiecare bloc să aibă ghene separate, iar cei care nu au plătit până acum să fie constrânși să o facă.
De asemenea, la una din ședințele de consiliu organizate la sfărșitul lunii martie a.c., s-a stabilit cu unanimitate de voturi ca persoanele care nu au încheiat un contract direct cu firma de salubritate Strict Prest, să fie obligate să plătească o taxă specială, al cărei preț este de două ori mai mare decât taxa percepută prin contract, adică 30 lei/lună. Noua hotărâre, adoptată în baza legii 101/2006, a intrat în vigoare din 1 aprilie a.c. Așadar, primăria va achita operatorului taxa de salubritate, urmând ca mai apoi contravaloarea acesteia să fie recuperată de la cetățeni.