O nouă zonă de promenadă va fi inaugurată la Cluj, între aeroport și comuna Apahida

Cluj-Napoca va avea încă o zonă de promenadă, aceasta va fi amenajată chiar pe malul râului Someșul Mic. Acest proiect a fost finanțat din fonduri europene, iar suma investită este de 12 milioane de euro.

La ora actuală oraşul este blocat, de aceea trebuie să găsim noi soluţii, nu numai variante de ocolire, monorail sau traversare subterană. Noi nu avem cultura mersului pe jos sau cu bicicleta, de aceea o astfel de zonă este binevenită. Să vedeţi ce frumos va fi pe malul Someşului în zona aeroportului atunci când se vor amenaja cele patru puncte de acces la această “promenadă”, vor creşte sălciile şi perimetrul înierbat.

Acolo vor putea să se pregătească şi sportivii. Nu este exclus nici să se poată prelungi traseul de biciclete din oraş, pe ruta Gilău – Apahida şi chiar să fie amenajat râul pentru ambarcaţiuni mici, de canotaj. Fireşte, respingem idei fantasmagorice de genul vapoare care să treacă pe lângă Banca Transilvania”, declară prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.

Ceea ce este principal în acest proiect este că apără împotriva inundaţiilor 93.000 de oameni din perimetru şi că o asemenea probabilitate de inundare în zonă este de una la 100 de ani. Pentru noi, priorităţile le reprezintă protecţia împotriva inundaţiilor, apa potabilă, producţia de energie.

Pista de biciclete, care merge în paralel cu malul râului va fi continuă pe traseul aeroport – Apahida atunci când vom finaliza şi lucrările de consolidare de pe mijlocul acestui traseu, însă pentru aceasta va fi nevoie, în afară de sume de la bugetul consolidat al statului pentru prelungirea pistei şi pentru zona de protecţie, încă 3 milioane de euro pentru exproprieri”, a precizat directorul ABAST, Dănuţ Canta.

Proiectul de amenajare a râului Someșul Mic, presupune o investiție de 56,6 milioane de lei, suma necesară va fi de 49,6 milioane de lei, bani proveniți din fondurile europene, pe baza Programului Operațional Sectorial Mediu.

Termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până la 31 decembrie.

Lucrările presupun amenajarea malurilor, afluenților și îndiguiri.

Scopul principal este de a preveni eventuale inundații.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu