Elevii claselor I-IV de la Școala Gimnazială „George Barițiu” din Jucu de Sus, alături de cadrele didactice și directorul instituției de învățământ, prof. Adrian-Bogdan Meseșan, au participat luni, 21 mai 2018, de la ora 11:00, la o activitate ce a făcut parte din cadrul proiectului cultural-educativ ,,Zestrea tradițiilor clujene”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Astfel, echipa formată din consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Maria Marinela Istici și Grigore Sâmboan, le-a prezentat elevilor activitatea instituției clujene de cultură, editorialele, dar și secvențe din filmul etnografic ,,Popas în Transilvania”, realizat de dr. Mircea Câmpeanu, șeful Biroului Conservare Cultură Tradițională din cadrul instituției. Tinerii au aflat amănunte despre horitorii clujeni, ceterașii de altădată, despre jocul tradițional și despre vechile îndeletniciri ale țesutului.
De asemenea, interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan, din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, le-a vorbit tinerilor despre baladă și a interpretat Balada lui Horea și alte cântece cunoscute din zona Clujului.
Activitatea de la Jucu de Sus s-a înscris în cadrul programului „Școala Altfel”. Pe parcursul zilei, elevii îmbrăcați în costume tradiționale au fost prezenți în curtea instituției de învătământ, unde au prezentat produse culinare tradiționale, au cântat muzică populară și au expus obiecte tradiționale aduse din gospodăria proprie.
Acțiunea s-a încheiat cu concursul pe teme de cultură tradițională ,,Uniți prin tradiții”, în cadrul căruia s-au întrecut mai multe echipaje de elevi.
La final, elevii participanți la concurs au primit diplome din partea CJCPCT Cluj, ia pentru biblioteca școlii au fost donate volume ce prezintă obiceiurile și tradițiile populare din județ.